Werkvormen

Hoe ondersteun ik

Met verschillende vormen van lichaamswerk begeleid ik je op je pad van bewustzijn en zelfontwikkeling. Naar een bezield, vrijer en authentieker leven.

Een intakegesprek en kennismaking maken onderdeel uit van de eerste sessie. Hierin maak je je hulpvraag kenbaar. Je kunt meerdere sessies met eenzelfde thema of lichaamsgebied werken, maar dat kan ook per sessie verschillen. Contact met je lichaam brengt je daar waar je wezen moet. Ik werk met diverse werkvormen: Rebalancing, ademwerk, beweging, en zelfonderzoek. Samen kijken we wat jouw ingang is.

Dans

Be,
don’t try to become.

Osho

Rebalancing

Rebalancing is een prachtige, speelse en liefdevolle manier van aanraken en ontmoeten van dat wat er is. Zonder iets te willen veranderen, zonder oordeel, ruimte maken en erkennen van dat wat is.

Je lijft vertelt

Vaak willen we ergens van af. Van spanning in onze kaken of nek en schouders, van een gevoel van leegte of eenzaamheid, van boosheid of een burn-out of depressie. Geluk begint daar waar acceptatie is van dat wat er is. Het leren van de kunst van imperfectie houdt wakker, maakt levendig en echt.

Door opgedane (traumatische) ervaringen in ons leven gaan we ons inhouden, terughouden, verdwijnen, ontkennen, vluchten, en nog veel meer andere overlevingsmechanismen en houdingen die we ons eigen maken in het leven. Gevoelens, emoties en gedragingen hebben lang niet altijd de ruimte en erkenning gekregen die nodig was om te kunnen bestaan en uiten. In je lijf ben je gaan vasthouden, terughouden, aanspannen, is de adem gestokt of oppervlakkig geworden, ben je uitgecheckt, afwezig geraakt en misschien wel heel erg je best gaan doen, of juist onverschillig geworden, heeft je hart een pantser gekregen, of staan je schouders strak gespannen.

Het lichaam als ingang

Door het lichaam als ingang te nemen, en met aanraking contact te maken met je lijf kun je op een zachte, vriendelijke en verrassende manier inzicht krijgen in je houdingen, je gedragingen en je overtuigingen. Spanningen en vastzittende, onderdrukte niet doorvoelde gevoelens en ervaringen kunnen losgelaten worden en een plek krijgen. Er komt ruimte voor meer ontspannen aanwezig zijn.

Adem

Als ik invoel en stil sta bij ademhalen. Als ik heel bewust diep inadem, voel ik de immense kracht en ook de subtiliteit ervan. Nu let ik er op, maar het grootste gedeelte van de tijd ademen we onbewust. Vaak zelfs beperkt. Elke gedachte, emotie en handeling beïnvloedt je ademhaling. Als je boos bent ga je vaak sneller en voller ademen. Bij angst daarentegen oppervlakkig of zelfs helemaal niet.

De adem is de directe verbinding tussen leven en dood, tussen bewust en onbewust. Onbewust controleren we continu en ons hele leven van alles met onze adem. Geen mens heeft eenzelfde ademhaling. Jouw patroon vertelt veel over je en over hoe je in het leven staat. Een beperkt patroon is veelal gelinkt aan het verleden. Maar juist in het heden kan het je gevangen houden. Gebeurtenissen in ons leven die pijnlijk zijn, groot en niet te bevatten. Emoties en gevoelens kunnen we met de adem controleren, eronder houden, behapbaar maken. Het geeft ons een gevoel van controle over situaties en gebeurtenissen. In werkelijkheid blokkeert energie en beperk je de vrije stroom van de adem. Je gebruikt maar een deel van jouw mogelijkheden. Een deel van je doet niet mee.

Het goede nieuws is

Dat je ook bewust invloed kunt uitoefenen op je ademhaling. Adem kunt brengen naar gebieden waar die je ontnomen is bijvoorbeeld. Je adem kun je verruimen, veranderen. Daarmee verandert er direct iets in je gevoelde ervaring, in jou.

Door een beperkt patroon bewust te openen en vergroten, adem te brengen naar die delen van jou waar je vasthoudt, waar de energie blokkeert, kun je jezelf bevrijden van oude pijn, onverwerkte emoties en trauma’s en loslaten van gedachtegoed dat niet meer bij je past. Zo ontstaat er weer ruimte, ruimte voor persoonlijke groei, ontspanning en innerlijke rust.

Door bewust je ademhaling te verruimen zullen er op verschillende niveaus veranderingen plaatsvinden in je leven. 

Adem

De voordelen

Naast de vele voordelen op fysiek en gezondheidsgebied (fysieke klachten die kunnen verdwijnen, zelfhelend vermogen dat vergroot, ontgifting van het lichaam) heeft de ademhaling een grote impact op emotioneel en mentaal vlak. Te denken valt aan mentale rust, helderheid van geest, een rijker gevoelsleven en meer contact met je innerlijk kompas.

Ademsessie

Een ademsessie begint altijd met een gesprek om af te stemmen wat er speelt,  waar je tegenaan loopt, of wat je verlangens zijn. Dit kunnen onderwerpen, thema’s en klachten zijn van verschillende aard. Fysiek, emotioneel en soms is het ook niet helemaal helder voor je wat er speelt en kan middels een gesprek meer helderheid verkregen worden. De sessie zelf vindt plaats (gekleed) op een behandeltafel of matras.

In een ademsessie adem je met de verbonden ademhaling (gebaseerd op Transformational Breathing). Er wordt gebruik gemaakt van een unieke combinatie van ademhalen, muziek, acupressuur en coaching. Je leert de techniek en krijgt daarmee een zeer krachtige zelf helende tool in handen. Ademsessies zijn een soort ontdekkingsreizen naar je kern.

Now is
where love breathes.

Rumi

Dans

De quote van Gabrielle Roth geeft aan hoe belangrijk het is om je ware natuur te leven, je maskers te laten zakken, contact te maken met je eigen stroom, te ontdekken wie je ten voeten uit bent, waar je blij van wordt, wat je verdrietig maakt, wat je passie is, waar je grenzen liggen en hoe je daarmee beweegt. Met het leven, hoe het leven door jou beweegt met alle uitdagingen en beproevingen die het leven ook biedt. Durf je werkelijk te luisteren naar jouw innerlijke stem, de diepte in te gaan, te verkennen en jezelf te erkennen, ook als dat een hele andere beweging is en gedaante dan waarin je bent gaan geloven, of die je omgeving van je vraagt.

Contact met jezelf

Dans en beweging zijn een hele directie manier om contact te maken met je binnenwereld. Ruimte te maken voor emoties, ze vrij te laten door deze in beweging te laten komen. Je gevoelswereld te verkennen en daarmee jezelf te ontmoeten. Jezelf te bevrijden. Dansen/beweging voert je naar je hart. Het in beweging brengen van je lijf schudt emoties wakker en brengt je direct in contact met je gevoelens van het moment of maken oude gevoelens los, energie die vastzit in je lijf en geen uitweg vindt, kan zo worden vrijgelaten.

Beweging als ingang

Beweging en dans brengen je in een staat van oordeelloosheid, doordat het denken naar de achtergrond verdwijnt en je ware natuur meer op de voorgrond en in ervaring wordt gebracht. Het ervaren van die delen van jou die in de schaduw zijn komen te staan, stil zijn komen te liggen, brengt vaak zoveel blijdschap, een gevoel van thuiskomen, van hier en nu, zelfliefde, ontspanning en het leven vieren met zich mee.

Als je een lichaam hebt, ben je een danser, het is aan jou om dit vermogen op te eisen. Ben je nieuwsgierig wat beweging in jou tot leven brengt?

Dance your dance,
who else will?

Gabrielle Roth

Dans

Sessies en workshops

Zowel in individuele sessies als in workshops met groepen gebruik ik beweging als werkvorm, al dan niet met muziek ondersteund. Variërend van heel subtiel vertraagd bewegen naar meer uptempo.

Heb je een hulpvraag of thema dat je wilt onderzoeken, iets waar je tegenaan loopt of nieuwsgierig naar bent, dan kun je dit inbrengen in een individuele sessie met bewegend zelfonderzoek.

Ook in de workshops werk ik graag met dans en beweging om thema’s te onderzoeken en gevoelens te doorleven. Meer aanwezig te raken in je lichaam, jezelf te ervaren. Je maakt weer contact met jouw levensstroom en energie. Je leert hoe je contact kunt maken met dieper gelegen gevoelens en hoe je daarmee kunt bewegen. In beweging ga je de veranderlijkheid ervaren.

Tarieven

Tarief

De sessies duren 1,5 uur. Mijn tarief is € 130. Het tarief en de prijzen van de workshops zijn inclusief 21% btw.

Mijn werkgeverstarief is € 145 excl. 21% btw.

Annuleringsvoorwaarden

Je kunt een gemaakte afspraak tot 48 uur van tevoren verzetten of annuleren zonder kosten. Daarna wordt het sessietarief in rekening gebracht.

Laat je inspireren

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan inspirerende informatie en de aankondigingen van workshops.